De school aan het woord..

Scala College

Hoe gaat het toch met hem of haar..

Het Scala College bestaat in 2019 25 jaar. Tijd voor een feestje, tijd voor een reünie. Die ook bedoeld is voor voormalige leerlingen en medewerkers van het Albanianae en de Julianaschool. Immers door de fusie van het Albanianae en de Julianaschool ontstond het Scala College. 

Tot de ‘uitvinding’ van Facebook en Schoolbank was een reünie vrijwel de enige manier om in contact te komen met leerlingen waar je ooit bij in de klas zat. En je zag je (favoriete) docent weer eens, meestal flink wat jaren ouder plus wat extra grijze haren. Dankzij Facebook hoeft dat contact niet langer te verwateren. Er zijn groepen leerlingen van het Scala die nog steeds digitaal contact met elkaar hebben.

Ook leuk maar nog veel leuker is natuurlijk elkaar weer eens in het echt te zien. Mooie herinneringen met elkaar te delen, naar foto’s kijken, weer even dat ene lokaal binnen te stappen, een spontane ontmoeting te hebben met iemand die je helemaal uit het oog verloren was.

Daarom gaat de reuniecommissie van het Scala College enthousiast aan de slag om jullie op zaterdag 22 juni 2019 een prachtige middag en avond te bezorgen. 

Het gebeurt op locatie Nieuwe Sloot aan de Kees Mustersstraat 6, omdat we daar de meeste ruimte tot onze beschikking hebben. We hopen op heel veel aanmeldingen! Op deze speciale Scala reüniewebsite vind je alle informatie.

Hoe het begon..

Fusie van scholen in Alphen a/d Rijn

De scholengemeenschap Albanianae en de Koningin Julianaschool in Alphen fuseerden per 1 augustus 1994. Voor 1 oktober van 1993 diende duidelijk te zijn hoe onder meer de bestuursvorm van de nieuwe school eruit zou komen te zien.

De voorgenomen fusie is na de intentieverklaring van 2 december 1992 op haalbaarheid onderzocht. Namens de gemeente nam wethouder T. A. Viezee het rapport in ontvangst. De scholengemeenschap Albanianae bestond toentertijd uit mavo, havo en vwo. De Koningin Julianaschool richtte zich op het voorbereidend beroepsonderwijs.

Een van de redenen om te komen tot een fusie is de wens van beide scholen om de zogenaamde oude talen (Grieks en Latijn) aan het vakkenpakket toe te voegen. De onderwijsinspectie had een eerdere aanvraag van de Albanianaeschool hiertoe afgewezen. Mogelijk dat de fusie, met als uiteindelijk resultaat een breed opgezette scholengemeenschap, een positief effect heeft om de oude talen alsnog binnen te halen. Het voorbereidend beroepsonderwijs zal zich meer willen gaan richten op de nieuwe vakken transport, logistiek en handel. Voordat de fusie een feit is, dient de gemeenteraad van Alphen alsnog akkoord te gaan. De nieuwe school verwacht te kunnen beginnen met circa 1600 leerlingen.

Zo begon het dus 25 jaar geleden. Het Albanianae en de Julianaschool bestonden al veel langer. In 1980 verhuisde het Albanianae van het Burgemeester Visserpark naar de Diamantstraat. De school groeide door de fikse toename van het aantal leerlingen uit haar jasje. De klassen 1 en 2 verhuisden terug naar het BV park. Tien jaar geleden vertrokken de onderbouwleerlingen naar het gloednieuwe gebouw Nieuwe Sloot. Het resulteerde een jaar later in ruim 200 extra brugklasleerlingen. Daarnaast kwam er aan de Sacharovlaan een aparte locatie voor de bovenbouw van het vwo.

Natuurlijk mochten er na de fusie oude talen worden gedoceerd aan de nieuwe school. En het Scala werd tweetalig, de keuzemogelijkheden voor leerlingen werden enorm verruimd, er kwam een LOOT afdeling voor topsportleerlingen en van 2010-2012 mocht het Scala zich de sportiefste school van Nederland noemen. Er gebeurde dus genoeg de afgelopen 25 jaar!

Weer even voor de klas..

Een oproep aan alle oud-medewerkers. Wie zou het leuk vinden om op de dag van de reünie een lesje van hooguit een kwartier te geven aan oud-leerlingen die nog één keer die boeiende uitleg van de stof uit jouw mond willen horen. Gewoon zoals je het vroeger deed. 

Mocht dat jouw aanspreken vul dan het contactformulier in en de Reüniecommissie zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Op zoek naar..

De reüniecommissie wil er zaterdag 22 juni een actieve dag van maken met voor elk wat wils. 

Heb je nog oude foto’s, scan ze en stuur ze naar ons door. Zat je vroeger in de schoolband, stond je ooit samen op het toneel, deed je mee aan het Nederlands kampioenschap debatteren, laat van je horen en meld je aan. Wij zorgen dat je met elkaar in contact komt voor bijvoorbeeld een eenmalig optreden! 

Wild Romance

Dit is dé kans om Nederlands meest swingende en authentieke rockers live te zien en te horen. De drummer van de band, Jan ‘t Hoen is oud-leerling van het Albanianae en wilde maar al te graag optreden op onze reünie. De oude band van Herman Brood treedt op in de aula, waar ze onder andere hun grootste hits als ‘Saturday Night’, ‘Never Be Clever’ en ‘Rock ‘n Roll Junkie’ ten gehore zullen brengen. Dit wil en mag je als echte Herman Brood Fan niet missen, wees er op tijd bij want ze beginnen al om 20:00 uur!

Wild Romance

Reünie Scala College

Help ons met het vinden van jouw oud-klasgenoten en kom dan gezellig samen naar de reünie!

Deze reunie wordt verzorgd door

De Reuniecommissie

Contact

  • De Reüniecommissie Scala College
  • Haddingestraat 30, 9711 KE Groningen
  • scala-college@heefteenreunie.nl
  • Stuur een e-mail